top of page
  • Foto van schrijverCaroline

10 redenen om te fietsen als ondernemer

Bijgewerkt op: 16 sep. 2022Wordt de parking van je bedrijf te klein? Moet je nu toch echt eens iets aan je conditie gaan doen? Of wil je liever helemaal ZEN thuiskomen?


Hieronder vind je maar liefst 10 voordelen om ook als freelancer, zaakvoerder en bestuurder wat vaker de fiets te nemen en je wagen in de garage te laten staan.


1. Aankoop van de fiets


Moeten we je dit nog vertellen? Waarschijnlijk niet, maar het is en blijft wel een belangrijk voordeel natuurlijk. De aankoop van je fiets is namelijk 100% fiscaal aftrekbaar!

Ongeacht welk type fiets. Of je nu een stadsfiets, een elektrische fiets, een plooifiets, een bakfiets, een koersfiets, een mountainbike of speed pedelec koopt, zolang je hem ook maar daadwerkelijk voor je woon-werkverplaatsingen gebruikt.


2. Geen voordeel alle aard


Bovendien is er geen voordeel alle aard van toepassing op een bedrijfsfiets die op regelmatige basis gebruikt wordt voor de woon-werkverplaatsingen. Je mag dus privé zoveel gebruik maken van je bedrijfsfiets als je wil, zonder dat er een belastbaar voordeel alle aard verschuldigd is.


3. Fietsvergoeding


Niet enkel werknemers, maar ook zelfstandigen, zaakvoerders en bestuurders van vennootschappen kunnen een fietsvergoeding toegekend krijgen voor de woon-werkverplaatsingen. En als kers op de taart, wordt je hier privé niet op belast! Mooi meegenomen toch?


4. Andere kosten


Niet alleen de aankoop van de fiets, maar ook alle andere kosten verbonden aan de fiets zijn 100% fiscaal aftrekbaar. Denk maar aan onderhoud, herstellingen en toebehoren zoals (laptop)fietstas, helm, slot, regenkledij, fluohesjes, ...


5. Fietsen is gezond


Oké, genoeg over cijfers, want fietsen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook goed voor je gezondheid.

Zitten is het nieuwe roken wordt wel eens gezegd. Zit jij ook gans de dag achter je bureau? Rij daarom zoveel mogelijk met je fiets en werk meteen aan je conditie en je gezondheid.


6. Digital detox


In de auto hebben we het soms lastig om die smartphone aan de kant te leggen, maar op de fiets is dat geen uitdaging.

Bovendien wordt je niet constant gestoord door telefoontjes en bliepjes. Op de fiets kan je even helemaal deconnecteren, je gedachten verzetten en kom je ontspannen thuis of op je afspraak.


7. Time management


Met de fiets weet je perfect hoeveel tijd je nodig heb om het traject af te leggen. Met de auto is dat meestal een raadsel. Niet alleen files, maar ook wegomleggingen, vuilniskarren en bussen kunnen je tijdsinschatting behoorlijk in de war brengen. In veel gevallen ben je zelfs sneller met de fiets dan met de wagen.


8. Geen parkeerstress


Nog eentje die je veel tijd en frustratie bespaart. Geen parkeerplaats zoeken. Dus ook geen parkeerkosten, geen parkeerticketjes en geen kans op parkeerboetes. Want meestal kan je je fiets gewoon voor de deur parkeren!


9. Milieuvriendelijk


Duurzaam ondernemen hoeft niet moeilijk te zijn. Bereken eens even hoeveel CO2 uitstoot jij kan besparen door vaker de fiets te nemen? Hoeveel water je bespaart om je fiets te wassen ten opzichte van je auto? Om nog maar te zwijgen van het positieve effect op je brandstoffactuur en/of elektriciteitsrekening.


10. Bron van inspiratie


Onbewust ben je ook een voorbeeld voor je collega's en medewerkers. Door zelf het 'goede voorbeeld' te geven ga je ook andere inspireren en aanmoedigen om vaker de fiets te nemen.

Dus zou jij het fijn vinden als je werknemers wat vaker met de fiets naar het werk komen? Spring dan zelf op die fiets en zet op deze manier ook andere in beweging.


Hebben we je kunnen inspireren? Goed zo! Welke tip heeft jou overhaalt om wat vaker de fiets te nemen? Laat gerust een reactie achter.


147 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page