top of page
  • Foto van schrijverCaroline

Een digitale lenteschoonmaak

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2022

Voel jij ze al, de lentekriebels? Dat betekent tijd voor de lenteschoonmaak. Niet alleen je kleerkast heeft nood aan een opruimactie, ook je digitale 'kasten' kunnen een grote schoonmaak gebruiken.


Bedenk eens hoeveel tijd je spendeert aan het zoeken van foto's of documenten. Gelukkig hebben onze toestellen een geweldige zoekfunctie. Tenzij je de scan, foto of download geen logische naam hebt gegeven. Dan is het haast onmogelijk om het nog terug te vinden in je digitale chaos.

Hoog tijd dus voor een digitale lentepoets!
1. Maak je bureaublad leeg

Het bureaublad van je pc kan je vergelijken met … je raad het al, je fysieke bureau op kantoor.

Deze gaan we dus stevig onderhanden nemen! Snelkoppelingen naar programma's, mappen en documenten die je niet meer (frequent) gebruikt kan je verwijderen. Wat er daarna nog overblijft rangschik je in een voor jou logische volgorde. Of je kan het automatisch laten rangschikken door Windows of Apple.

2. Sorteer je foto's

Sinds je continu een fototoestel op zak hebt, neem je van alles, maar dan ook van alles foto's. Hoog tijd dus om deze eens onder de loep te nemen en 'grote kuis' te houden.

Foto's die geen enkele toegevoegde waarde hebben, deleten maar. Vakantiefoto's breng je best onder in een album met het jaartal en de naam van je bestemming.

  • Extra tip: Zorg dat foto's van Whatsapp bijvoorbeeld niet automatisch worden gedownload.

3. Orden bestanden verstandig

Zorg voor een goede mappenstructuur om je bestanden te ordenen. Vergelijk je digitale mappen met de kaften die je fysiek in je kast zou zetten. In elke map maak je een onderverdeling naargelang de tabbladen die je zou gebruiken in je kaft. En geef de bestanden die je bewaart een logische benaming. Hernoem scans, foto's en downloads zodat je ze later snel kan terugvinden.

  • Extra tip: Door gebruik te maken van cijfers omzeil je de alfabetische volgorde.

4. Verwijder nutteloze apps en programma's

Je downloadt vaak programma's of apps die je uiteindelijk maar éénmalig nodig hebt, op vakantie bijvoorbeeld. Of je hebt nog programma's op je computer staan van printers en scanners die ondertussen al lang niet meer in gebruik zijn. Sommige van de programma's vertragen onze digitale toestellen zonder dat we het weten. Neem je applicatielijst dus eens goed onder de loep en verwijder wat je niet meer gebruikt.

5. Clean up online

Open je favoriete browser en scroll eens door je favorieten-lijstje. Zijn deze website's inderdaad nog jouw 'Favoriet'? De websites die je niet meer frequent bezoekt verwijder je. Maak ook de geschiedenis van je online zoektochten leeg, verwijder cookies en downloads.

6. Neem een back-up

Helemaal klaar met je schoonmaken? Maak dan nu je digitale prullenbak leeg en neem een back-up, just in case.

En hoe voelt dat? Eindelijk terug zicht op je favoriete foto op je bureaublad, een overzichtelijke mapstructuur en een supersnelle computer. Geweldig toch! Ik voel je al komen … hoe hou je dit ook in de toekomst zo? Simpel, elke nieuwe download, scan of foto bewaar je meteen op de juiste plaats met de juiste naam. Dat is de enige manier om je digitale bureau netjes en overzichtelijk te houden.

You can do this!

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt ...

39 weergaven0 opmerkingen

Kommentarer


bottom of page