top of page

Efficiënter werken? Ja, maar hoe!?

Bijgewerkt op: 8 jul. 2020

Iedereen heeft het tegenwoordig druk, druk, druk. Doordat onze mailbox overloopt en we geen duidelijk zicht hebben op wat er nog op onze 'to-do' lijst staat, weten we vaak niet waar eerst aan beginnen. Onderstaande tips helpen je alvast op weg om meer rust te krijgen in je hoofd.


1. Ontwar verwerken en werken


Ooit al meegemaakt dat een mail niet verstuurd is doordat je afgeleid werd door een andere mail in je inbox alvorens je op verzend drukte? Het verwerken van je inkomende mail en het daadwerkelijk ‘werken‘ zijn verschillende taken die je best splitst.


2. Only Handle it Once


Hoeveel gelezen mails staan er in je mailbox? Vereisen deze nog actie of aandacht? Sterker nog, zet je al wel eens mails terug ongelezen net omdat je ze in je aandacht wil houden? Bij het verwerken van mails neem je een besluit over wat je ermee wenst te doen. Een goede gewoonte is om dit in één keer te doen.


3. Formuleer de eerst volgende stap


Voel je je al eens overweldigd bij het zien van de vele nieuwe mails in je inbox? Dit gevoel draait snel om als je er een aantal snel kan afhandelen. Dewelke zijn dit dan? Diegene waar duidelijk is wat je te doen hebt en welke beperkt tijd en energie kosten. Pas dit principe toe op al je mails door de eerst volgende stap die je wenst te ondernemen duidelijk te formuleren. Hierdoor wordt een grote opdracht opgedeeld in duidelijke en kleine stappen.


4. (Not) to do lijstje


Het is dan ook de kunst om er nu, aan de hand van je prioriteiten, een lijstje van te maken dat je vandaag of deze week wenst te doen. Een duidelijke behapbare lijst is een enorme stimulans om erin te vliegen en die af te werken.

Wat is dan een not to do lijst zal je denken? Dit is een belofte aan jezelf om geen tijd of energie te investeren in verleidelijke zaken die je niet brengen waar je naartoe wil. Dit op een lijst neerschrijven is een krachtig instrument. 


5. Wekelijkse afspraak met jezelf


Je denkt nu mogelijks bij jezelf: ‘Leuk, wanneer ga ik dit allemaal doen?’. Plan een vast wekelijks moment in voor jezelf om de aandacht voor de komende week op de juiste zaken (taken) te vestigen. Tijdens dit moment overloop je je afspraken en maak je een to do lijst. Een bonus tip, doe dit op zondag of maandag, vrijdag sluit je graag een werkweek af en is niet de ideale moment om je aandacht op de komende werkweek te richten.


Benieuwd naar meer? Schrijf je dan nu in voor onze workshop 'Get It Done'.

.

142 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page